2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, TÜBİTAK KOVİD-19 Türkiye Platformunun aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarını anlattı. KOVİD-19 tedavisinde iki yeni gelişmenin olduğunu kaydeden Bakan Varank, “Bilim insanlarımız Griffithsin molekülünün enfeksiyonu önleyici ve hastalarda saçılımı azaltıcı etkisini klinik öncesi deneylerde kanıtladı. Ribavirin molekülünün hastalığın tedavisinde etkin olduğunu hayvan deneyleriyle ispatladı.” dedi.

Varank, bakanlığı ile bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nı sundu.

Bakan Varank, özetle şunları söyledi:

TÜRK EKONOMİSİNE GÜVEN

Ocak-Ekim döneminde, reel sektörün yatırım talebi, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 21 arttı; 159 milyar liralık sabit yatırım için 8 bin 396 teşvik belgesi düzenledik. Organize sanayi bölgelerimizde 762 yeni fabrika üretime başladı. Üretime geçen sanayi işletmesi sayısı yüzde 14’lük artışla 12 bin 259’a ulaştı. Bugün itibarıyla, sanayi bölgelerinde 3 bin 978 tesisin inşaatı devam ediyor. Yatırımlardaki bu güçlü iştah, reel sektörün Türk ekonomisine olan güveninin en temel göstergelerinden birisi.

ULUSAL YAPAY ZEKA STRATEJİSİ

2019’da kurduğumuz; Yapay Zekâ, Kutup Araştırmaları ve Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüleri etki üretmeye başladı. Mobilite, 5G ve İleri Bağlantı Teknolojileri yol haritalarıyla birlikte; Sanayi, Sağlık, Ticaret ve Finansta Dijital Dönüşüm yol haritalarımızı oluşturuyoruz. Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi yakında açıklayacağız.

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

Türkiye’nin Otomobilinin ön gösterimini yaptık, fabrikamızın temellerini attık. 18 Temmuz’da inşaatını başlattığımız fabrika, 18 ayda tamamlanacak ve araçlarımız 2022 yılının son çeyreğinde seri üretim bandından inecek.

AR-GE HARCAMALARI

2019’da Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 1,06 oldu. Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısı 1607’ye, bu firmalarda çalışan personel sayısı 73 bine ulaştı. Bu merkezlerde 18 bin proje yürütülüyor ve çok başarılı işlere imza atılıyor.

GİRİŞİM SERMAYESİ FONU 

Avrupa Birliği ile Rekabetçi Sektörler Programını yürütüyoruz. 260 Milyon Avroluk kaynağı projelerin kullanımına tahsis ettik. Girişimcilerimize sermaye sağlamayı hedefleyen 80 Milyon Avro bütçeli “Türkiye Gelecek Fonu”na İlişkin Finansman Anlaşması 19 Haziran 2020’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Girişim Sermayesi Fonu’nu 2021 yılında ülkemizdeki girişimcilerin kullanımına açacağız.

DENEYAP TÜRKİYE

Geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmek üzere başlattığımız Deneyap Türkiye Projesi kapsamında, 30 şehrimizde teknoloji atölyelerinin kurulumunu tamamladık. Deneyap’larda 5 bin 600 öğrencimiz 3 yıl sürecek ücretsiz teknoloji eğitimleri alıyor. Bu projeyi 81 ilimize yaygınlaştırıp, en az 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurmayı ve 5 yılda 50 bin özel yetenekli öğrencimize bu eğitim imkânını sağlamayı hedefliyoruz.

ULUSLARARASI LİDER ARAŞTIRMACILAR PROGRAMI

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programıyla, ileri düzeyde bilimsel ve teknolojik çalışmalar yürüten deneyimli araştırmacıları yurtdışından ülkemize kazandırmaya başladık. Gururla yürüttüğümüz bu program kapsamında, 2021 yılında açacağımız yeni çağrıyla en az 100 üst düzey araştırmacıyı daha Türkiye’ye getireceğiz. Ülkemizdeki üst düzey araştırmacıların çığır açıcı projelerini de Ulusal Lider Araştırmacılar Programıyla destekliyoruz.

STAR BURS PROGRAMI

Lisans öğrencilerinin, TÜBİTAK’ın araştırma projelerinde deneyim kazanmalarını sağlamak üzere Stajyer Araştırmacı Burs Programını (STAR) başlattık. 2021’de 1000 lisans öğrencisi bu projelerde çalışıp, burs alacak.

ÖLÇÜ ALETLERİ MUAYENELERİ

Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak için piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ölçü aletleri muayenelerinin daha hızlı ve daha kaliteli yapılması amacıyla Türk Standardları Enstitüsünü yetkilendirdik. Yasal metroloji kapsamında 1 milyon 200 bin ölçü aletinin denetimini, ürün güvenliği kapsamındaysa 20 bin ürünün piyasa gözetimi ve denetimini yaptık.

KOBİ’LERE DESTEK

KOSGEB vasıtasıyla yıl başından bu yana 60 bin işletmeye 1,2 milyar lira kaynak aktardık. KOBİ Finansman Destek Programları kapsamında toplamda 15 bin 884 işletmeye 1,2 milyar lira kredi kullandırdık. Teknoyatırım ve Stratejik Ürün Programları kapsamında 173 milyon lira destek ödemesi yaptık. KOBİGEL Programıyla “İmalat sanayinde dijitalleşme” çağrısına çıktık, bin 207 başvuru aldık. Projeleri kabul edilen KOBİ’lere işletme başına 1 milyon liraya kadar destek sağlayacağız.

AŞI VE İLAÇ ALANINDA 17 PROJE

KOVİD-19 ile mücadelede bilimsel alanda önemli gelişmeler kaydediyoruz. KOVİD-19 Türkiye Platformu altında aşı ve ilaç alanında 17 proje başarıyla yürütülüyor. Bu projelerde; 167’si STAR Bursiyeri olmak üzere 436 araştırmacımız gece gündüz çalışıyor. Hayvan deneylerini başarıyla tamamlayan 4 aşı adayımızın en kısa sürede klinik deney aşamasına geçmesi için gayret gösteriyoruz. KOVİD-19 tedavisinde yoğun şekilde kullanılan Favipiravir ilacının etken maddesi, üniversite sanayi iş birliğinde yerli ve milli olarak sentezlendi. Şimdi hastalara şifa dağıtıyor.

RİBAVİRİN MOLEKÜLÜ

TÜBİTAK KOVİD-19 Platformundaki bilim insanlarımız, Ribavirin molekülünün hastalığın tedavisinde etkin olduğunu hayvan deneyleriyle ispatladı. Bu molekülle ilgili Faz-3 klinik çalışma yapmak üzere TİTCK’ya başvuru yapıldı. Yine bilim insanlarımız doğala özdeş Griffithsin molekülünün enfeksiyonu önleyici ve hasta bireylerde saçılımı azaltıcı etkisi olduğunu klinik öncesi tüm deney sonuçlarıyla kanıtladı. Bununla ilgili de TİTCK başvurusu yapıldı.

7 KRİTİK ALTYAPI

TÜBİTAK bünyesinde; motor teknolojileri, enerjetik malzemeler, biyomalzeme-biyomekanik-biyoelektronik, yüksek sıcaklık malzemeleri, fotovoltaik ve savunma teknolojileri alanlarında 7 kritik altyapıyı Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hizmete açtık. Hassas Güdüm Kiti’nin (HGK-83) F4 ve F16 üzerindeki testlerini tamamladık. Kitler bu uçaklarda operasyonel kullanıma artık hazır. Milli imkân ve kabiliyetlerle geliştirilen Ardışık Delici Uçak Bombası, HABRAS Dinamik Test Altyapısında güçlendirilmiş betonu delmeyi başardı.

MİLLİ UZAY PROGRAMI

Milli Uzay Programımızla Türkiye’nin yol haritasını belirledik. Uzay konusundaki son dönem gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizin kabiliyetleri, insan kaynağı ve hedefleri ışığında milli uzay stratejilerimizi geliştiriyoruz. Bu çerçevede üniversiteler ve diğer kurumlarla iş birlikleri tesis ediyoruz. Yakında kamuoyuyla da paylaşacağımız Milli Uzay Programında; uydulardan fırlatma sistemlerine, uzaya erişimden altyapılara kadar somut ve iddialı projeler yer alıyor.

UZAY SANAYİ

Savunma sanayindekine benzer bir ekosistemi uzay sanayinde de oluşturarak, yüzlerce firmamızın bu alanda üretici olmasını sağlayacağız.  Bununla birlikte ülkemizin uzaya ilişkin haklarını koruma ve geliştirmeye yönelik uzay hukuku ve mevzuat çalışmalarımız da devam ediyor.

PATENT BAŞVURULARI

Uluslararası patent başvurularında dünyada 17’inci sıradan 13’üncü sıraya yükseldik. Uluslararası marka başvurularında elde ettiğimiz yüzde 38’lik artış, Türk firmalarının marka değerinin yükselişini açıkça ortaya koyuyor. 45 binin üzerinde başvuruyla dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığımız tasarım alanında artık daha fazla niteliğe ve katma değere odaklanıyoruz. Bu amaçla Bilişim Vadisi bünyesinde, bir Tasarım Kümelenmesi kurmak için tüm hazırlıklarımızı tamamladık, yakında tanıtımını gerçekleştireceğiz.

VİZYONER POLİTİKALAR

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), pandemi döneminde sanayi ve hizmetler sektöründe güveni artıracak vizyoner politikaları hayata geçirdi. Yıkanabilir bez maskeler için TSE K 599 kriterini belirleyip, üreticilerin kullanımına sunduk. İmalat sanayiinde çalışan emekçilerimizin sağlığını korumak ve üretimde devamlılığı sağlamak için alınması gereken önlemlere yönelik kılavuz hazırladık. Bu kılavuzu hizmetler sektörü için de geliştirdik.

239 FİRMAYA HELAL BELGESİ

Ekim ayı itibarıyla 239 firma TSE’den Helal Belgesi aldı. Üreticilerimizin küresel rekabet gücünü artırmak, test ve sertifikasyon alanında yurt dışı bağımlılıklarını azaltmak için son teknolojilerle donatılacak Ankara Temelli Kalite Kampüsünün yapımına başlıyoruz.

TÜBA ÖDÜLLERİ

Ulusal bilim akademimiz TÜBA, bilim diplomasisi alanında ülkemizi gururla temsil ediyor. TÜBA bünyesindeki; Bilim Eğitimi, Kök Hücre, Kanser, Gıda ve Beslenme, Bilim ve Eğitim Politikaları, Enerji, Bilişim Teknolojileri, Sürdürülebilir Çevre ve Finans Çalışma Grupları aktif şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödülü (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser Ödülü (TESEP) Programlarının 2020 yılı ödül sahiplerini aralık ayında açıklayacağız. Ayrıca bu yıl TÜBA COVID-19 Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülü de vereceğiz.

İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK

Yüksek katma değerli üretim, inovasyon ve girişimcilik öncülüğünde güçlü büyümeyi yakalayacağız. Ülkemizi; biyoteknoloji, kuantum hesaplama, hızlandırıcılar ve yeni nesil nükleer reaktörler gibi çığır açıcı kritik teknolojilerde öncü ülkelerden biri yapmak istiyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için kurumsal yapımızı daha da güçlendirdik. Bakanlığımızı üretimin ve kalkınmanın hamisi olarak görüyoruz.

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanı sıra GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Uzay Ajansı bütçeleri ile Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu ele alınacak.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı Sunumu:
https://www.sanayi.gov.tr/assets/pdf/butce2021.pdf